Žiť v prítomnosti je príjemné

  • 2015-08-31 13:06:39
  • K. Kristová

Žijeme v dobe, kedy zo všetkých strán sme neustále tlačený do toho, aby sme sa strachovali o svoju budúcnosť. Média vytvárajú v ľuďoch zbytočné obavy z budúcnosti a oni to cez podvedomie do seba prijímajú.

Ak sa naučíme žiť prítomnosťou, naša radosť zo života bude z nás cítiť na každom kroku. Tešme sa zo všetkého okolo nás, z každého okamihu.

Je jedno, čo sa stalo pred rokom, mesiacom, prípadne včera a tiež čo sa stane zajtra, o rok... teraz sa nachádzame v prítomnom okamihu. Mnohý z nás väčšinu svojej energie ale míňajú na rozmýšľanie nad problémami z minulosti a súčasne na strach pred budúcnosťou – čo sa stane ak.. Dovolíme aby tieto obavy dominovali našej prítomnosti. Strachujeme sa o svoje deti, prácu, či budeme mať dostatok peňazí, a najčastejšie o všetko naraz. Samozrejme potom sme z toho nervózni, máme depresie a sme zúfalí.

Naša myseľ je natoľko tvorivá, že nám príde na rozum toľko zbytočných obáv. A práve vďaka tomu sa snažíme odsúvať radosť zo života. Napr.“ Keď vyriešim túto záležitosť, potom si oddýchnem. Keď splatím úver, potom začnem žiť. Teraz nemám na nič čas, budem si užívať až na dôchodku“ Stále čakáme na vhodnejšiu dobu, kedy bude lepší okamih. Ale naše mentálne nadstavenie nás neustále ženie vpred a stále nie je ten správny okamih, lebo nám prichádzajú do cesty ďalšie okolnosti a my sme akoby v začarovanom kruhu, ktorý sa nám stále opakuje. A pritom nám život preteká pomedzi prsty – deti vyrastú, naši blízky starnú, zomierajú a vtedy si uvedomíme, že sme na nich nemali čas.

Nikto z nás nemá istotu, že tu bude zajtra. Teraz je jediný čas, ktorý máme a ktorý môžeme ovplyvniť. Užívajme si prítomnosť a tým odstránime všetky obavy. Usmievajme sa, tešme sa zo života a robme ľudí okolo seba radostnejšími. Ak nás začne premáhať strach, vráťme svoju pozornosť na prítomnosť a strach je preč. Túto schopnosť si trénujme, vždy keď sa pristihneme, že si robíme obavy.

Ak sa naučíme tešiť zo života, prežijeme krajší život.

Akcie podobného zamerania