Kolobeh života

  • 2016-01-05 14:46:22
  • K. Kristová

Kolobeh

Každému z nás sa už v živote stala situácia, ktorá ho položila. Rozchod, smrť niekoho na kom nám záleží, zlá finančná situácia, nespokojnosť s našim životom, ktorá nás zožierala a podobne.  Viem o čom hovorím, lebo vzťahy nemám ružové, šťastia tiež nie je na rozdávanie a finančná situácia ? mám skôr pocit, že čím viac peňazí mám, tým menej mám. Avšak,  mám dobrú pamäť. V momente môjho života, keď som mala zlomené srdce, všetko bolo čierne a po týždni marinovania sa vo vlastnom smútku a vlastnej šťave som ďalej bezcieľne ležala na posteli a snažila som sa donútiť naučiť sa niečo nové z mojej milovanej ekonomiky, ktorú tak pilne študujem. Keď tu zrazu som otvorila knihu a uvidela tento graf. Bola som druháčka na strednej, keď sme sa učili o ekonomickom cykle a moja pani profesorka je veľmi inteligentná a ľudská žena, ktorú už zrejme roky praxe naučili ako učiť druhých. Sama zrejme nevedela, že na jej slová budem myslieť práve v tejto chvíli a že mi v ťažkej fáze života ukážu kúsok svetla. Pri vysvetľovaní nám totiž povedala ako to celé funguje. Tak si to teda poďme popísať.

Vrchol –  to je ten moment v ekonomike, keď je nízka nezamestnanosť, HDP je vysoké, firmy produkujú, dosahujú sa hranice výrobných možností, štát prosperuje a rastie. Tak ako v živote, Vrchol je vtedy, keď sa Vám darí, ste zamilovaní, dobre zarábate, všetko je krásne, slnko svieti, nikde ani obláčika.

Recesia ( úpadok) -  nezamestnanosť narastá, firmy krachujú, HDP sa znižuje a nespokojnosť cítiť všade na vôkol. V živote ? to je ten moment keď Vás partner opustí, nájde si druhú,  čakajú Vás výdavky na ktoré nemáte, začínate cítiť beznádej, depresiu možno úzkosť a padáte na dno.

Dno  - inak povedané  očisťujúca fáza. Mnohých asi prekvapí, že táto fáza je v ekonomike veľmi vítaná a tak by to malo byť aj v živote. Toto je ten moment, keď je nezamestnanosť vysoká, HDP je žalostne nízko. Trh sa však očistil od prebytočných firiem, a v štáte vzniklo miesto pre nové možnosti. V živote je to vtedy, keď už vieme, že sme padli na hubu, sme bez partnera, bez práce, nemáme nič čo nás napĺňalo a tešilo. Máme niečo oveľa zaujímavejšie, máme nové možnosti, máme čas, ktorý sme predtým dávali inde a pôda je pripravená, už je dávno po žatve toho čo sme si zasiali predtým.  Prijmime teda dno ako čistú pooranú pôdu, pripravenú na to čo do nej zasejeme. Dnes už sme múdrejší, máme skúsenosť a je len na nás ako ju využijeme.

Expanzia (vzostup) – Opäť vyšlo slnko. Do štátu prichádzajú investori, vznikajú nové firmy, keďže bolo veľa nezamestnaných, chvalabohu v nových firmách má kto robiť a tak sa nezamestnanosť postupne znižuje. Ľudia sa tešia, pracujú, HDP sa zvyšuje, všetko ide tým správnym smerom. To je ten správny moment ! Moment, keď ste sa rozhodli vstúpiť do tých otvorených dverí. Moment, keď sa opäť šialene zamilujete, začnete robiť to čo Vás naozaj baví, nájdete si prácu so super kolektívom alebo Vás poteší 20€ na zemi a to ste predtým v živote nenašli peniaze J. Nechty sú pevnejšie, pokožka žiarivejšia, svet je krajší lebo už idete HORE ! Máte silu, energiu,  vôľu a celý svet Vám leží pri nohách, máte všetko len vo svojich rukách a ako bonus ste múdrejší a skúsenejší. Čaká Vás VRCHOL ! A keď na ňom budeme, som si istá, že do sedla úspechu si všetci sadneme pevnejšie ako predtým. J

 

 http://zijempozitivne.sk/uploads/SINUSOIDA.pdf

 

Akcie podobného zamerania