Byť sám sebou

  • 2015-10-14 11:18:04
  • K. Kristová
"Byť sám sebou vo svete, ktorý sa ťa neprestajne snaží urobiť niekým iným, je veľký úspech."  (Emerson)

Prezident Coolidge raz pozval svojich priateľov na večeru. Robili si starosti, pretože nevedeli, aké zvyky má prezident pri jedle. Rozhodli sa, že budú robiť všetko presne tak, ako ro bude robiť on. Všetko bolo super až do chvíle, kým nepriniesli na stôl kávu. Prezident ju vylial do tanierika. Hostia urobili to isté. Potom do nej pridal cukor a smotanu. Hostia to urobili tiež. Potom prezident vzal tanierik a položil ho na zem pred mačku! Hostia zažili obrovský trapas :)

Chce to odvahu vyrásť a byť skutočne sám sebou.

Ako často napodobňujeme niekoho o kom si myslíme, že sa pred ním nesmieme zhodiť? Premýšľaj o tom koľko nezmyselných vecí ľudia robia iba preto, aby sa zapáčili iným. Prípadne aby sa podobali na niekoho významného. A koľko dobrých skutkov mnohí konajú iba preto, aby ich ľudia videli.

Koľko domácností je zadĺžených iba preto, aby si mohli kúpiť to, čo majú iní? Potrebujú drahé autá, zariadenie ako z katalógu, značkové oblečenie... len aby sa ukázali pred okolím. To nikto nevidí, že kvôli tomu splácajú úvery.

Aký by bol tvoj život, ak by si nepozerall na to, čo povedia iný? Väčšina ľudí je naprogramovaná k tomu, aby "nevytrčali" z davu, veď čo by o nich povedali iní.

Zapamätaj si, nech robíš čokoľvek, vždy sa nájde niekto, komu sa nebudeš páčiť. Je to normálne, "chémia" medzi ľuďmi funguje a nie každému si sympatický. Sú ľudia, ktorí potrebujú neustále hľadať chyby, ale ak budeš sám sebou, bude ti jedno, čo si o tebe myslia. 

"Ale to by si mal urobiť, to sa patrí." koľkokrát počujete takúto vetu? Ten, kto nám jju povie, to možno myslí dobre, ale je na vás čo urobíte. Prečo by som mala? Kto určil, že to sa patrí?

Ak ste medzi ľuďmi, ktorí sa vám snažia podsúvať svoje názory, pozerajte sa na to z nadhľadu: Čo sa stane, ak to neurobím? ak vaša odpoveď je, že sa na vás bude hnevať mama, partner, deti, kolegovia... znovu pozeráte na to, čo povie ten druhý.

Volala mi kamarátka, že hoci je spokojná so svojou prácou, sestra jej stále rozpráva, že by mala zmeniť prácu, lebo málo zarába. Nevedela ako má na to reagovať. Moja odpoveď: "Buď sama sebou, svoju radosť a spokojnosť zo svojej práce si nenechaj nikým zobrať. Ak príde čas, keď začneš ty pociťovať nespokojnosť so svojou prácou, vtedy ju určite zmeníš.

Jednoducho naučme sa povedať NIE

 

Akcie podobného zamerania