Aj vy ste nespokojný?

  • 2017-01-04 12:47:50
  • K. Kristová

Nech sa deje vo vašom živote čokoľvek najdôležitejší je práve postoj aký k týmto udalostiam alebo ľuďom zaujmeme.

   

Základ je pochopiť, že všetko čo sa deje v našom živote má svoj význam. Situácia, ktorá nás veľmi nahnevala a znamená pre vás katastrofu, sa stala pre niečo. Všetko má svoj význam a má nás to niečo naučiť. Aký - na to väčšinou prídeme až s odstupom času.

Nedávno som išla na stretnutie s obchodným partnerom. Boli sme dohodnutí na presnom čase a mňa niečo zdržalo, takže som na toto stretnutie meškala. Počas jazdy autom u mňa prebiehali pocity od hnevu, že som nemohla vyraziť na cestu skôr, až neskôr po ukludnenie, veď všetko je tak ako má byť. Keď som sa dostala do pohody, zastavili ma policajti, s tým, že sa tam stala dopravná nehoda. Počas rozhovoru som zistila, že táto nehoda sa stala v čase, keď som mala tadiaľ prechádzať (ak by som nemeškala). Takže to že som sa zdržala náhoda nebola. A aký bol môj postoj na začiatku? Hnev :-

Najväčšie "problémy" vo vzťahoch spôsobujú práve naše postoje.

Všimnite si, ak si o niekom myslíte, že je to príjemný človek, prepáčite mu aj drobné "prehrešky". Dívate sa na neho akoby cez iné okuliare ako na človeka, ktorý vás nahneval.  Pretože ak ste na niekoho nahnevaný, hľadáte na ňom všetko zlé a ste veľmi vnímavý na každý "prehrešok".

Situácie alebo stretnutia s určitými ľuďmi sú ako smerovníky na cestách životom. Koľkokrát sa vám stalo, že ste sa stretli s človekom, ktorý vám v živote ukázal iný pohľad na situáciu? Stačí byť len trošku viac vnímavý a uvidíte, že aj "nepatrné" stretnutie s človekom, krátky rozhovor vás dokáže ovplyvniť. Už je na našom postoji, či to berieme v negatívnom význame (hádka, nevhodná poznámka, upozornenie...) alebo v pozitívnom (cítim sa pri ňom príjemne, pochvala, pomôže mi....)ale toto stretnutie je neutrálne.  Je to iba stretnutie, až naše pocity dávajú tomu význam.

A samozrejme ak ste negatívne naladený, priťahujete ďalšie nepríjemnosti do života, aby vám to potvrdili, že je to tak ako si myslíte.

Napríklad ste nespokojný v práci, ktorú robíte. Nadávate na nízky plat? Pridali vám prácu, ale na výplate ste to nepocítili?Čím viac budete nespokojný, tým viac nepríjemnosti budete pociťovať. Problémy vo vzťahoch s ostatnými zamestnancami? Prípadne sa vám stane situácia, kedy musíte zaplatiť viac peňazí zo svojho rodinného rozpočtu? Samozrejme veď ste nespokojný, tak tieto situácie k vám prichádzajú len preto, aby vám potvrdili, že vaše pocity sú správne.

A pritom stačí iba zmeniť uhoľ pohľadu. Kto vám bráni v tom, aby ste zmenili prácu, s ktorou ste nespokojný? Alebo je pohodlnejšie nadávať a zostať vo svojej zóne komfortu?

Ako pracovať so svojimi postojmi?

  1. Príjmite túto situáciu.
  2. Uvedomte si, že to, čo sa vám práve stalo má svoj význam.
  3. Položte si otázku: Čo ma to má naučiť do života?
  4. Ak sa pristihnete pri tom, že stále hľadáte všetko negatívne a ste nespokojný, skúste vedome zmeniť tento postoj. 
  5. Ak ste na niekoho nahnevaný, pozrite sa na situáciu z jeho pohľadu, ako ju vníma ten druhý.
  6. Nájdite niečo pozitívne na tejto situácii a tak zmeníte postoj...

A zapamätajte si, vždy máte možnosť sa dívať na situáciu z niekoľkých uhľov pohľadu....svet nie je iba čiernobiely.

Ako zvládať a ovládať svoj hnev? to už nabudúce...

Akcie podobného zamerania